a4a05f70-chile-santiago-hory-shutterstock_1015605511-1536×1024

Podnikatelé hledají nové obchodní příležitosti v Chile a Uruguayi

12. 3. 2024

Publikované články

Odkaz na článek k podnikatelské misy do Jižní Ameriky
business.info

Do dvou zemí Jižní Ameriky zamířila podnikatelská mise Svazu průmyslu a dopravy ČR. Zástupci celkem 30 českých firem či institucí doprovází do Chile a Uruguaye ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkelu na jeho oficiální návštěvě.

Čeští exportéři se v Jižní Americe pokusí navázat nové obchodní vztahy zejména v oblasti energetiky, environmentálních technologií nebo digitalizace.

Chile a Uruguay jsou pro české firmy perspektivními trhy. Obě země se už vymanily z hospodářských potíží způsobených pandemií koronaviru a jejich ekonomiky jsou na vzestupu. „Oba státy, které navštívíme, jsou navíc otevřené zahraničnímu obchodu. S Chile má Evropská unie dokonce uzavřenou dohodu o volném obchodu, v jejímž rámci se uskutečňuje více než 98 % veškeré obchodní výměny bezcelně. Pro naše firmy představuje tato mise skvělou příležitost, jak proniknout na nové trhy,“ říká Radek Špicar, viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR, který delegaci podnikatelů vede.

„Chile je po Mexiku a Brazílii třetím nejvýznamnějším exportním trhem pro Českou republiku v celém regionu Latinské Ameriky. Spolu s Uruguayí se jedná o malé otevřené ekonomiky, které v maximální možné míře odstraňují překážky obchodování s ostatními státy. Naším cílem je toho využít a co nejvíce usnadnit vstup českých firem na jejich trh,“ říká ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela a dodává: „Velký potenciál vidím především v oblasti informačních technologií a digitalizaci, energetice a udržitelných technologiích. Jednat budu s klíčovými představiteli obou zemí jak o podpoře stávajících projektů, tak o vyhledávání nových příležitostí pro naše firmy.“

Během necelého týdne v Jižní Americe čekají české exportéry obchodní schůzky se zástupci místních firem a asociací, které podnikají v oblasti obnovitelných zdrojů energie, vodíku nebo cirkulární ekonomiky. V chilském Santiagu se účastníci mise můžou těšit i na byznys fórum se zástupci zdejších podnikatelů a také na prohlídku Národního energetického centra. V uruguayském Montevideu pak mimo jiné navštíví dva technologické parky.

„Pro naše exportéry jsme během celého týdne připravili nabitý program plný obchodních schůzek a setkání. Věřím, že všichni účastníci tento čas využijí maximálně efektivně a podaří se jim v obou zemích navázat zajímavé kontakty. Za Svaz průmyslu navíc v Santiagu i Montevideu hodláme podepsat memorandum o spolupráci s místními partnerskými asociacemi, díky čemuž by se tu mohly české firmy v budoucnu mnohem lépe prosadit,“ doplňuje Petr Jonák, člen představenstva SP ČR.

Mezi třicítkou firem a institucí, které ministra do Chile a Uruguaye doprovází, najdeme zavedené české značky, ale i zástupce start-upů či Univerzity Karlovy. „Moc nás těší, že digitální ekonomika má i díky Asociaci pro aplikovaný výzkum v IT na této misi místo. Chile a Uruguay jsou dvě ze tří ekonomicky nejvyspělejších zemí Jižní Ameriky a především Chile systematicky podporuje technologické start-upy. Těšíme se na šanci prezentovat činnost našich členů a pomoct jim zprostředkovat vstup na trh v zajímavém a rozvíjejícím se regionu. Stejně zajímavé bude i získat informace o činnosti místních firem a institucí, které bude možné aplikovat v Česku,“ vysvětluje Jaromír Hanzal, ředitel Asociace pro aplikovaný výzkum v IT.

V oblasti digitálních technologií bude chtít zaujmout chilské a uruguayské partnery i společnost Recombee. „Recombee je robustní produkt v oblasti AI personalizace, který se dnes může pyšnit celosvětovým dosahem. Velkou radost nám přináší zájem o náš produkt z různých koutů světa, zejména ze Severní Ameriky. Jižní Amerika pro nás otevírá nové horizonty a přináší zajímavé příležitosti pro expanzi. Jsme hrdí, že můžeme být součástí tohoto dynamického odvětví a zároveň reprezentovat Českou republiku jako zemi, která jde technologickému pokroku naproti,“ říká Gabriela Takáčová, Co-founder & Chief Business Officer společnosti Recombee.

Své zákazníky bude chtít během cesty najít i advokátní kancelář bpv Braun Partners. „Rádi bychom nabídli spolupráci a zejména právní poradenství společnostem, které plánují směřovat své obchodní cíle do regionu střední a východní Evropy. Zahraniční investory dokážeme provést celým investičním procesem, zejména v oblasti energetiky, strojírenství a surovin. Jsme připraveni stát se partnerem tamních firem na cestě k úspěchu v podnikání ve střední a východní Evropě,“ vysvětluje Robert Matas, partner mezinárodní advokátní kanceláře bpv Braun Partners.

 

Podobné novinky

Tiskové zprávy
Tiskovky-min
3. 1. 2022 | bpv BRAUN PARTNERS

bpv BRAUN PARTNERS poskytovala poradenství společnosti IMMOFINANZ při prodeji Airport Business Centre v Praze investičnímu fondu JET

Tiskové zprávy
Tiskovky-min
18. 1. 2021

bpv BRAUN PARTNERS asistovala skupině Kappenberger + Braun při prodeji společnosti K + B Expert, s.r.o. slovenské skupině NAY

Tiskové zprávy
Tiskovky-min
30. 5. 2017

bpv BRAUN PARTNERS nabízí svým klientům služby externího pověřence pro ochranu osobních údajů