Nový nemecký zákon o dodávateľských reťazcoch ovplyvní aj slovenské firmy

6. 10. 2021

Publikované články

JUDr. Martin Provazník, Arthur Braun, M.A.

Zákazníci sa čoraz viac zaujímajú o podmienky výroby produktov, ktoré nakupujú. Zaujíma ich napríklad, akým spôsobom sa v Afrike získava lítium a ďalšie suroviny, ktoré sú potrebné na výrobu elektromobilov, ako aj mnohé ďalšie otázky týkajúce sa pôvodu rozličných výrobkov.

Narastajúci záujem poznať pôvod kupovaných produktov sa stáva trendom aj na medzinárodnej úrovni a v tomto smere naň reagujú zákonodarcovia viacerých krajín.

Nemecká vláda v júni tohto roka schválila zákon o dodávateľskom reťazci, ktorý tlačí na dodržiavanie ľudských práv a ekologických noriem u zahraničných dodávateľov.

Ľudské práva a ochrana životného prostredia sa podľa zákona, ktorý vstúpi do platnosti na začiatku roku 2023, musia dodržiavať v celom dodávateľskom reťazci. Povinnosti vzťahujúce sa k novému zákonu preto nepoznajú hranice jednotlivých štátov. Z toho jasne vyplýva, že nový zákon sa dotkne aj slovenských firiem, ktoré sú dodávateľmi nemeckých spoločností.

Cukrovar v Seredi spúšťa sezónu s novým ekologickým zdrojom na výrobu tepla

„Nový zákon sa však netýka iba priemyslu, ale aj služieb, ako sú finančné služby či likvidácia odpadov. Zahŕňa celý dodávateľský a odbytový reťazec vrátane online platforiem,“ uvádza advokát a managing partner kancelárie bpv Braun Partners Arthur Braun.

Zákon sa dotkne zhruba troch tisíc nemeckých firiem

Od 1. januára 2023 budú podľa nového zákona kontrolu svojich dodávateľov vykonávať len veľké spoločnosti so sídlom alebo pobočkou v Nemecku, ktoré zamestnávajú viac než tri tisíc ľudí.

Od roku 2024 sa však zákon rozšíri na všetky nemecké spoločnosti, ktoré majú viac ako tisíc zamestnancov. Podľa advokáta A. Brauna do celkového počtu zamestnancov by sa mali započítavať aj pracovníci zamestnaní cez agentúry, ktorí u danej spoločnosti pôsobili viac než šesť mesiacov. Zákon by sa mal týkať až približne troch tisíc nemeckých firiem.

Podobné novinky

Tiskové zprávy
Tiskovky-min
23. 3. 2021

bpv BRAUN PARTNERS: těší nás opakované uznání od Chambers and Partners

Tiskové zprávy
Tiskovky-min
1. 5. 2021

LMG Life Sciences Awards 2021 Europe

Tiskové zprávy
Tiskovky-min
14. 10. 2020

bpv BRAUN PARTNERS asistovala společnosti Echilon Capital s.r.o. při prodeji akcií