photomontage-1514218_1280

Novela spotřebitelského práva

5. 1. 2023

Newsletter

bpv BRAUN PARTNERS

Upozorňujeme, že dne 6. ledna 2023 nabyla účinnosti novela spotřebitelského práva. V praxi to znamená, že kupní smlouva uzavřená dnes již podléhá novelizovanému spotřebitelskému právu. Implementací směrnic Evropské Unie doznaly změn občanský zákoník a zákon o ochraně spotřebitele. Změny se týkají jak prodejů spotřebitelům v kamenných prodejnách, tak prodejů distančním způsobem „přes e-shopy“. Tato obsáhlá novela nově definuje požadavky zejména na odpovědnost prodejce za vady, záruku za jakost, odstoupení od smlouvy, reklamaci, informační povinnosti a procesy na e-shopech. Rovněž velmi relevantní je nová regulace zveřejňování recenzí zákazníků a inzerování slev (nově musí být uváděná původní cena nejnižší cenou zboží za dobu 30 dní před začátkem slevy).

Novela vyžaduje revizi zejména

  • všeobecných obchodních podmínek
  • reklamačních řádů
  • popisků, informací a procesů na e-shopech
  • cenotvorby včetně inzerce slev
  • vnitřních procesů prodeje
  • smluv s dodavateli

V případě dotazů jsou Vám naši odborníci plně k dispozici. K velmi relevantnímu tématu odpovědnosti za vady a reklamace doporučujeme náš loňský článek „Nové spotřebitelské právo od ledna 2023. Jak se mění reklamace?“ zveřejněný na iDnes.cz.

Podobné novinky

Tiskové zprávy
Tiskovky-min
14. 2. 2019

bpv BRAUN PARTNERS radila fondu Conseq Realitní při akvizici administrativního a obchodního komplexu v pražských Holešovicích

Tiskové zprávy
Tiskovky-min
6. 4. 2021

Martin Provazník rozšířil řady partnerů bpv BRAUN PARTNERS v Bratislavě

Tiskové zprávy
Tiskovky-min
18. 3. 2021

bpv BRAUN PARTNERS: ve věci recyklačních poplatků zastupujeme už 10 % dotčených elektráren