bpv BRAUN PARTNERS: ve věci recyklačních poplatků zastupujeme už 10 % dotčených elektráren

18. 3. 2021

Tiskové zprávy

TISKOVÁ ZPRÁVA

Datum: 18.03.2021

bpv BRAUN PARTNERS: ve věci recyklačních poplatků zastupujeme už 10 % dotčených elektráren

V naší dlouholeté kauze recyklačních poplatků se nám podařilo zkraje letošního roku dosáhnout významného milníku – celkový výkon fotovoltaických elektráren, které v této věci zastupujeme, se přehoupl již přes 200 MW instalovaného výkonu, což odpovídá zhruba 10 % všech dotčených elektráren.

bpv BRAUN PARTNERS zastupuje klienty v dané záležitosti již od roku 2014. V samotné věci bylo zásadní souhlasné vyjádření Evropské komise, které kancelář získala ještě před zahájením prvních soudních sporů.

V současné době čeká kancelář na vyjádření Soudního dvoru Evropské unie k předběžné otázce vznesené ze strany Nejvyššího soudu ohledně správné transpozice evropské směrnice č. 2012/19/EU, o odpadních elektrických a elektronických zařízeních, do českého právního řádu.

Nutno dodat, že od 1.1.2021 upravuje financování recyklace odpadu ze solárních panelů nově zákon č. 542/2020 Sb., o výrobcích s ukončenou životností, nikoliv zákon o odpadech. Bohužel i nová úprava ponechala zcela nezměněn dosavadní (a dle našeho názoru nesprávný) mechanismus financování recyklace odpadu ze solárních panelů, který ukládá povinnost platit recyklační poplatky provozovatelům fotovoltaických elektráren v České republice a ne výrobcům solárních panelů, jak vyžaduje směrnice.

O společnosti bpv BRAUN PARTNERS

Advokátní kancelář bpv BRAUN PARTNERS je jednou z nejvýznamnějších mezinárodních advokátních kanceláří v České republice a na Slovensku. Současně je zakládajícím členem aliance bpv LEGAL, úzkého sdružení advokátních kanceláří, které již po mnoho let spolupracuje v oblasti střední a východní Evropy. Její tým tvoří 38 právníků, kteří nabízejí klientům z řad nejvýznamnějších českých, slovenských i mezinárodních korporací rozsáhlé služby v mnoha právních odvětvích. Mezi hlavní činnost advokátní kanceláře bpv BRAUN PARTNERS patří M&A, právo obchodních společností, právo nemovitostí a daňové poradenství. Její specialisté poskytují rovněž služby v oblasti práva duševního vlastnictví, IT, soutěžního či pracovního práva a zastupují své klienty před českými, slovenskými, německými soudy a rozhodčími soudy. Další informace naleznete na našich stránkách www.bpv-bp.com.

Kontakt:
bpv BRAUN PARTNERS s.r.o.
Mgr. Sandra Kvasnicová, Head of Marketing sandra.kvasnicova@bpv-bp.com
tel: +420 224 490 000

Podobné novinky

Tiskové zprávy
Tiskovky-min
12. 4. 2018

bpv BRAUN PARTNERS radí firmám s implementací evropského nařízení GDPR

Tiskové zprávy
Tiskovky-min
22. 3. 2016

IGOR AUGUSTINIČ se stal společníkem bpv BRAUN PARTNERS

Tiskové zprávy
Tiskovky-min
12. 7. 2019

bpv BRAUN PARTNERS radila společnosti IMMOFINANZ při akvizici administrativního komplexu Palmovka Open Park